Marina Orusalu

Sertifitseeritud toitumisnõustaja

Miks on kõrge kolesterool nii levinud probleem?

8. aprill 2025

Kolesterool

Miks on tänapäeval  raske leida inimest, kellel on normi piires nii üldkolesterool kui ka HDL ehk “hea” ja LDL ehk “halb” kolesterool?


Tegemist on süstemaatilise rikkega. Sellel on nii mitu põhjust, et isegi näiliselt tervetel ja normaalkaalus inimestel on see parameeter  tihti paigast ära. Kõrge kolesterool ei ole ainult ülekaaluliste inimeste probleem. Vaata, kas mõni neist põhjustest võib olla ka sinu kõrge kolesterooli taga!


1. Inimene saab liiga palju kolesterooli toidust. Seda põhjust aga tihti ülehinnatakse. Arvatakse, et nüüd peab ära jätma kõik munad ja punase liha ning siis kolesterool läheb normi. Tegelikkuses ei pruugi! Mõõduka liha, muna ja krevettide söömisega (isegi kui sööd neid iga päev) võib su keha ilusti hakkama saada. On veel teisi tegureid, mis  kolesterooli taset palju rohkem mõjutavad!


2. Liigne fruktoos. See on palju levinum põhjus, kui esialgu arvata võib. Selle punkti alla satuvad tihti  nii veganid kui ka näiliselt täiesti terved inimesed. Kuidas nii? Tihti saavad need grupid  toidust liiga palju fruktoosi ehk puuviljasuhkrut. Puuviljad on meile vajalikud, selles pole kahtlust! Küll aga annab nende üleküllus  kehale liigse fruktoosi, mis liigub maksa ja on sellele toksiline. Maks aga sünteesib fruktoosist triglütseriide, mis omakorda tõstavad kolesterooli taset. Seega on mõõdukus  väga oluline ka tervislike toitude puhul.


3. Insuliiniresistentsus ja lihtsüsivesikute üleküllus. Nüüd jõuame kõige levinuma põhjuse juurde. Siin töötab sarnane mehhanism, mis ülevalpool fruktoosiga. Kui insuliin koos suhkruga raku sisse ei pääse , siis läheb see otse maksa. Maks võtab suhkru alati hea meelega vastu ja tekitab uusi triglütseriide. Lõpptulemus on sama – tõusev halb kolesterool.


4. Vähe kiudaineid ja häid rasvu. Kiudained aitavad vähendada halva kolesterooli imendumist soolestikus ning soodustavad selle väljutamist kehast. Head rasvad, nagu oomega-3 rasvhapped, avokaado- ja oliivõli ning pähklid, toetavad hea kolesterooli taset ning vähendavad põletikku, aidates säilitada lipiidide tervislikku tasakaalu. 


5. Kehv sapipõie töö. Kui sapipõis korralikult ei tööta, võib kolesterool organismis kuhjuma hakata. Seega mängib sapipõie töö kolesterooli väljutamises väga suurt rolli. Kui sapipõis töötab hästi, siis seob sapp liigse kolesterooli ja aitab sel soolestiku kaudu kehast väljuda. Eelnevalt mainitud kiudainetel ja headel rasvadel on sapipõie hea töö tagamises oluline osa!


6. Geneetika ja epigeneetika ehk eluviis. Kuigi geneetika võib  kõrge kolesterooli näitajas teatud rolli (nt perekondlik hüperkolesteroleemia) mängida, mõjutavad eluviis ja keskkonnategurid oluliselt selliste geenide avaldumist. Nii et ära löö käega mõeldes “minu vanematel on kõrge kolesterool, järelikult mul ka”, vaid vaata, mis ülaltoodud punktiga võiksid tööd teha.